• Imprimeix

Un total de 33 alumnes de 4t d'ESO participen en un intercanvi amb centres del Canadà per millorar el seu coneixement de francès

Torna
Dimecres, 07 de febrer de 2018
 
  • L’objectiu és el d’ampliar  la competència plurilingüe i intercultural de l’alumnat en un context global
 
  • Ensenyament també compta amb un programa de mobilitat entre Catalunya i la regió d’Occitània (França), aquest curs amb 11 alumnes
 
Quebec

Quebec


 
Un total de 33 alumnes de 4t d’ESO de 25 centres educatius públics i concertats de tot Catalunya estudiaran durant tres mesos en centres del Quebec (Canadà). Aquests alumnes participen en la cinquena edició del programa de mobilitat d’alumnat Catalunya-Quebec que impulsa el Departament d’Ensenyament en col·laboració amb l’agència quebequesa Éducation International. La iniciativa és fruit d’un acord signat el 2013 amb l’objectiu d’ampliar  la competència plurilingüe i intercultural de l’alumnat en un context global.
 
Aquest programa d’intercanvi permet que alumnes quebequesos facin una estada de tres mesos en centres educatius catalans durant el primer trimestre del curs i que alumnes catalans facin estada al Quebec durant el segon trimestre. Els alumnes, en tots dos casos, s’allotgen a casa del seu corresponsal i assisteixen a les classes ordinàries de cada sistema educatiu. A través d’aquesta experiència, els alumnes desenvolupen competències lingüístiques i globals, adquireixen destreses interculturals i esdevenen més autònoms.
 
Des dels seus inicis, han passat pel programa més de 170 alumnes catalans que estudien francès en els seus centres educatius. La selecció de l’alumnat es fa durant el 3r d’ESO; i la mobilitat es fa efectiva el curs següent.
 
Programa de mobilitat entre Catalunya i França
 
Paral·lelament, i des del curs 2014-15, el Departament d’Ensenyament, gràcies a un conveni de cooperació educativa amb l’Acadèmia de Montpeller, gestiona un programa de mobilitat entre Catalunya i la regió d’Occitània, a França. En aquest cas, es tracta d’una mobilitat de cinc setmanes de durada. Poden participar-hi, de manera preferent, alumnes de centres Batxibac i alumnes d’altres centres que estudien el francès i que tenen un bon nivell de llengua.
 
Evolució de la participació en projectes de mobilitat
 
Projecte mobilitat Québec Éducation internationale
 
Centres
Alumnat
2012 - 2014                                           
11
37
2013 - 2015                                            
20
28
2014 - 2016                                           
21
31
2015 - 2017                                           
23
40
2016 - 2018                                           
25
33
 
 
Projecte mobilitat Catalunya - Montpellier
 
Centres
Alumnat
2016 - 2017                                           
12
16
2017 - 2018                                            
10
11
 
 
 
Aquests tipus de programes complementen les possibilitats de mobilitat educativa que ofereixen altres entitats i institucions europees, com el programa Erasmus+ de la Comissió Europea, i contribueixen a reforçar les relacions institucionals de caràcter internacional.
 
Es pot consultar informació detallada sobre les condicions de participació i les experiències dels joves en aquest enllaç.
 
7 de febrer de 2018

Més informació