• Imprimeix

Ensenyament manté l'orientació personalitzada i impulsa els cicles formatius del sector industrial al Saló de l'Ensenyament

Torna
Dimecres, 14 de març de 2018

 • El Departament també fomentarà el Pla de Govern STEMcat, que té per objectiu despertar entre els estudiants les vocacions científiques, tecnològiques, d'enginyeria i de matemàtiques, especialment entre les noies
 
 • Enguany les xerrades formatives s’obren al professorat amb l’objectiu de donar-los a conèixer el Pla STEMcat i l’oferta de formació
 
 • Hi haurà un espai en què s’assessorarà sobre com dur a terme la preinscripció en línia dels cicles formatius de grau superior
fp1

fp1

El Departament d’Ensenyament continuarà reforçant el paper de l’orientació en la 29a edició del Saló de l’Ensenyament que comença avui. Així, s’intensificarà el recorregut d’orientació recomanat, i s’oferirà també un programa de xerrades que orientaran, no només a estudiants i famílies per resoldre’n els seus dubtes, sinó també a professionals de l'ensenyament sobre, entre d’altres, el Pla STEMcat, els itineraris formatius específics (IFE), i la preinscripció en línia dels cicles formatius de grau superior.
 
Durant el Saló, el Departament presentarà l’oferta per al proper curs dels estudis de formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació d’adults, programes de formació i inserció (PFI), ensenyaments artístics i ensenyaments esportius, i ensenyaments artístics superiors. Tota l’oferta actualitzada d’aquests estudis es podrà consultar al web Estudiar a Catalunya.
 
Aquest matí el secretari general d’Ensenyament, Lluís Baulenas, ha visitat el Saló acompanyat del secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria, del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i del director General de Fira de Barcelona Constantí Serrallonga. Per part d’Ensenyament, també hi han estat presents la directora de Serveis, M. Dolors Salgado, la directora general  d’ESO i Batxillerat, Rosa Maria Artigal, la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, i el sotsdirector general de programes Formació i Innovació, Estanislao Vidal-Folch.
fp2

fp2

Xerrades formatives per a professorat
 
El recorregut d’orientació es pot iniciar a l’espai de recepció Estudiar a Catalunya, que comptarà amb un videotutorial de com cercar, al web Estudiar a Catalunya, informació relacionada amb els estudis i els centres on s’imparteixen. Seguidament, es podrà fer la visita guiada començant per la paret del Sistema Educatiu, on s’explicaran les diferents sortides i itineraris formatius. Finalment, a l’Espai d’Orientació, més de 80 professionals assessoraran els alumnes a les taules d’acompanyament d’itinerari i continuïtat formativa, o als despatxos d’orientació per a consultes d’atenció personalitzada. Enguany la previsió és que s’atenguin més de 5.000 persones, sobretot alumnes, però també pares, mares o tutors, i fins i tot grups.
 
En aquesta edició les xerrades informatives posaran èmfasi en la presentació de les professions del futur, les professions STEM: robòtica, computació, big data, disseny i impressió en 3D, etc... També hi haurà xerrades específiques d’orientació que inclouran els continguts clau d’orientació útils a l’hora de triar estudis. La principal novetat és que enguany les sessions s’obren al professorat amb l’objectiu que coneguin el Pla STEMcat, per desvetllar les vocacions científiques entre el col·lectiu docent, i la formació que se’ls ofereix des del Departament. La durada de cada sessió és de 30 minuts i es faran en grups de 20 a 25 persones.
 
fp3

fp3

Pla STEMcat
 
El Pla STEMcat és un projecte del Govern de la Generalitat que fomenta les vocacions en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, especialment entre les noies, i que promou també la creativitat a través del disseny i de l’art, amb l’ús de les tecnologies. En aquesta edició del Saló el Pla estarà present a l’Espai d’Orientació a través d’un panell explicatiu, es potenciarà en les consultes d’atenció personalitzada i tindrà un paper clau en les xerrades formatives que es duran a terme.
 
Les principals línies d’actuació del Pla, impulsat pels departaments d’Ensenyament, de Presidència i d’Empresa i Coneixement, són les següents:
 • La formació dels professors en els àmbits científics, tecnològics i matemàtics.
 • El desenvolupament de les competències STEM entre els estudiants i  desenvolupament dels procediments per avaluar-les.
 • La participació de les empreses del sector.
 • La promoció de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques a la societat.
 
 
Espai d’FP industrial
 
El Departament d’Ensenyament continuarà potenciant la formació professional dins del Saló i, com l’any passat, es destinarà un espai a fomentar els cicles formatius vinculats al sector industrial, atès que són estudis amb una gran demanda per part de les empreses del territori. De fet, aquests cicles estan entre els que disposen de més inserció, tenen més graduats a jornada completa i contracte indefinit, així com un major nivell d’ingressos i un 15,88% més de graduats amb salaris per damunt de 1.200 euros, segons el darrer estudi d’inserció laboral dels ensenyaments professionals publicat el mes de febrer.
 
Aquest espai es dividirà en tres àrees:
 
En l’àrea de la indústria alimentària, alumnes faran demostracions de sucs creatius i acabats de forneria i brioixeria. Es tracta d’estudiants dels cicles de Forneria, Pastisseria i Confiteria, Olis d’Oliva i Vins, Elaboració de Productes Alimentaris, Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària i Vitivinicultura.
 
En l’espai de mecatrònica, un robot oferirà pomes als assistents, i alumnes d’Automatització i Robòtica Industrial i de Mecatrònica Industrial faran la demostració amb maquetes d’un procés productiu.
 
Finalment en l’àrea de fabricació avançada s’exposarà un prototip de kart elèctric, elaborat per alumnes de formació professional i enginyers de SEAT. A més, estudiants presentaran el treball de soldadura amb realitat augmentada. Comptarà amb la col·laboració dels alumnes dels cicles d’Automatització i Robòtica Industrial, Programació de la Producció en Fabricació Mecànica, Automoció i Mecatrònica Industrial.
 
 
Nova oferta d’FP per al curs 2018-2019
 
A l’estand del Departament també s’oferirà tota la informació en relació amb els cicles formatius de grau mitjà i superior de formació professional, esports, i arts plàstiques i disseny, que es podran cursar a Catalunya el proper curs.
 
Com a novetats, el Departament presenta cinc noves titulacions:
 • Cicle formatiu de grau superior de Condicionament Físic
 • Cicle formatiu de grau superior de Gestió de l’Aigua
 • Cicle formatiu de grau mitjà d’Activitats Eqüestres
 • Cicle formatiu de grau superior dels ensenyaments esportius de Vela
 • Cicle formatiu de grau superior d’Arts en circ, títol propi de la Generalitat de Catalunya
 
Hi haurà dos nous cicles que substitueixen a cicles anteriors:
 • Cicle formatiu de grau superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva
 • Cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo
 
I es modifica el currículum d’un cicle formatiu per adaptar-lo al perfil professional:
 • Adaptació del cicle formatiu de grau superior de Disseny en Fabricació Mecànica al perfil professional de desenvolupament virtual de l’automòbil
 
Enguany s’incorpora, la preinscripció electrònica en els cicles formatius de grau superior d'FP, que comporta la possibilitat de formular telemàticament la sol·licitud, sense necessitat de tràmit presencial. Per a poder accedir a la sol·licitud de preinscripció electrònica, els alumnes s’hauran de donar d’alta al servei idCAT Mòbil, que és també una novetat de cara al proper curs. En aquest sentit, a l’espai del Departament s’assessorarà a tots els alumnes per obtenir in situ aquesta identificació digital personalitzada, que conjuntament amb l’identificador de l’alumne, els permetrà emplenar posteriorment el formulari de preinscripció electrònic.
 
 
14 de març de 2018