• Imprimeix

Josep Bargalló: "L'èxit de la immersió lingüística és reconegut a Europa per l'OCDE"

Torna
Dimecres, 07 de novembre de 2018

  • El conseller d’Ensenyament ha defensat al Parlament el plurilingüisme i el model d’escola catalana
Foto 1

Foto 1

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha afirmat avui que l’escola catalana és plurilingüe i que la immersió té reconeixement internacional. “L’èxit de la immersió lingüística és reconegut a Europa per l’OCDE, però si la immersió no s’adequa a la realitat social de la societat acabarà sent un fracàs”, ha declarat Bargalló durant una intervenció al Parlament en resposta a preguntes parlamentàries.
 
El titular d’Ensenyament ha exposat que l’objectiu del Departament és “assegurar que l’alumnat en finalitzar els seus estudis tinguin un nivell de competència lingüística en català, castellà i en tercera llengua tal i com estableix el marc europeu de referència”. En aquest sentit, ha afegit que “el nostre és un model de plurilingüisme, aquest és el model de l’escola catalana: immersió, conjunció i plurilingüisme”.
 
Bargalló ha defensat la immersió lingüística: “El model lingüístic de l’escola catalana té una llei, la Llei d’Educació de Catalunya, que ho deixa molt clar. Per tant, no hi ha tres llengües vehiculars, i no hi seran com a llengües vehiculars perquè la llei no ho permet”. Alhora, ha expostat la necessitat d’adaptació a la realitat social de Catalunya, atès que “volem que l’èxit de la immersió d’ahir i d’avui sigui l’èxit de la immersió de demà. Per això entrem en debats de com afrontar-ho, perquè els nostres alumnes surtin competents en català, castellà i anglès i fins i tot en una quarta llengua”.
 
El conseller ha fet referència a la creació del cos propi d’inspectors per dur a terme el lideratge pedagògic dels centres: “El Departament no és el gran germà orwelià, és un departament que creu en l’autonomia de centre, en la llibertat del professorat i en l’esperit crític de l’alumnat”. Per això, ha remarcat, “quan parlem de cos d’inspectors parlem de la LEC, perquè està recollit a la llei, aprovada pel Parlament, fet que és una aposta per la transparència”.
 
Josep Bargalló ha assegurat que “l’únic futur possible per l’escola és millora-la a partir del consens. De millorar l’escola catalana a partir de tres elements: la cohesió i la diversitat, la lluita per l’equitat i el treball per l’excel·lència”. Al mateix temps, ha lloat la tasca dels pedagogs -que van treballar pel sistema d’immersió- i del professorat, recordant que “l’escola ha tirat endavant els darrers anys gràcies als docents que han treballat per l’alumnat i per l’equitat, per tal que l’alumne sigui l’objecte i el subjecte. L’escola és un model d’èxit perquè posa l’alumne al centre de l’aprenentatge”.
 
 
7 de novembre de 2018