• Imprimeix

Bargalló, sobre la modificació de la Lomce: "A grans trets és una bona proposta, però tenim elements concrets en què no hi estem d'acord"

Torna
Divendres, 09 de novembre de 2018
 
  • El conseller espera que la proposta definitiva inclogui “la clarificació de la coeducació, que en els documents que el ministeri ens ha donat assenyalen com a prioritari a l’hora de donar concerts, quan a nosaltres ens agradaria més que fos un requisit”
 
  • Bargalló ha fet aquestes declaracions avui a Vilanova i la Geltrú, on ha visitat les escoles Llebetx i Margalló

 

AJUNTAMENT VILANOVA

AJUNTAMENT VILANOVA

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha afirmat que la proposta de modificació de la Lomce que ha fet el Ministeri d’Educació “a grans trets és una bona proposta, però tenim elements concrets en què no hi estem d’acord i com a Govern de la Generalitat ja els ho hem fet saber”. El conseller ha fet aquestes declaracions avui al matí a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, on ha mantingut una trobada amb la seva alcaldessa, Neus Lloveras. Després el conseller Bargalló s’ha traslladat a les escoles Llebetx i Margalló del municipi, on ha fet un recorregut per les instal·lacions d’ambdós centres.
 
Josep Bargalló ha explicat que “la ministra ens va enviar ja fa 15 dies un document amb les seves propostes de modificació de la Lomce” i “podem dir que ens haguéssim estimat més derogar la Lomce que modificar-la, però és pel que ha optat el Ministeri”. Així mateix, ha concretat que en el document definitiu  “esperem que surtin un parell de coses que ara no hi ha: la clarificació de la coeducació, que en els documents que el ministeri ens ha donat assenyalen com a prioritari a l’hora de donar concerts, quan a nosaltres ens agradaria més que fos un requisit a l’hora de donar concerts”.
 
Sobre la segona qüestió que hauria d’incloure la modificació de la llei, el titular d’Ensenyament ha aclarit que “creiem que el document podria avançar funcions de la inspecció a nivell pedagògic, el sistema d’oposicions i els cossos docents”. “Malgrat que no és una derogació formal de la Lomce, allò que planteja sí que serveix a grans trets per acabar amb el que la Lomce va introduir per destruir els principis del sistema educatiu, i sí que permet continuar treballant des de Catalunya amb un sistema educatiu propi, cosa que la Lomce atacava, i que la proposta de la Ministra continua permetent”, ha assegurat el conseller.
 
Bargalló ha recordat que “l’autoritat educativa a Catalunya és el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i, per tant, el Departament té una línia de continuïtat i té una voluntat de millora”. “El que esperem és que els alumnes del nostre sistema notin són aquestes actuacions de millora que estem fent, però fora d’això no notaran res perquè a Catalunya en bona part la llei Wert ja no s’havia complert i, per tant, que es derogui en bona part no s’ha de notar”, ha dit.
ESCOLA LLEBETX

ESCOLA LLEBETX

Nou decret de menjadors
 
Josep Bargalló també ha parlat sobre el nou decret de menjadors: “Per un cantó tenim un decret de menjadors molt antic que no contempla el menjador com un servei o un espai educatiu i cal d’una vegada clarificar que el menjador  és un espai educatiu”. I, per l’altra banda, ha exposat que “hi ha hagut una nova legislació europea, espanyola i catalana de contractació pública que modifica i regularitza el sistema de contractació i, per tant, cal un decret que s’adeqüi a aquesta normativa”.
 
El conseller ha explicat que “estem treballant amb la FaPaC i les Ampes que no formen part de la FaPaC, i amb els moviments de renovació pedagògica” i “que la setmana vinent obrirem un espai de participació online on totes les persones que es creguin implicades en el procés, ajuntaments, direccions d’escoles, Ampes... que podran dir-hi la seva”. “El que a nosaltres ens preocupa, finalment, és que el menjador escolar sigui un espai educatiu, fer les coses correctes a nivell jurídic, i preservar que aquelles Ampes que gestionen realment de manera directa, la feina que han fet no només sigui reconeguda sinó que es pugui mantenir a través un procediment jurídic adequat a la llei de contractacions”, ha conclòs Josep Bargalló.
 
Visita a Vilanova i la Geltrú
 
Pel que fa a la reunió que ha mantingut amb l’alcaldessa Neus Lloveras i la resta de membres del consistori per tractar les qüestions en matèria educativa que afecten al municipi, el titular d’Ensenyament ha exposat que “hem estat analitzant l’oferta educativa de Vilanova i la Geltrú, que és una oferta educativa excel·lent però que té, com arreu del país, qüestions d’infraestructura que cal abordar, qüestions de personal específic en alguns centres que cal abordar, i les evolucions demogràfiques que cal veure a través de la planificació”.
 
Bargalló també ha explicat que “a més a més, hem vingut a veure la realitat de dos centres, les escoles Llebetx i Margalló, perquè Vilanova va ser un pla pilot en els centres d’educació especial i ara, atès que estem a punt de desenvolupar l’escola inclusiva, doncs ens interessa molt comprovar com va anar aquell pla pilot i la realitat de les escoles actuals”. Han acompanyat el conseller en aquesta visita el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Ramon Simon, la directora general de Centres Concertats i Centres Privats, Pilar Contreras, i la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Barcelona Comarques, Montserrat Domingo.
 
 
9 de novembre de 2018